En historisk resa på tvätterimuséet
På Masmovägen i Vårby finns en historisk skatt. I en trädgård med vackra rabatter hänger grisrosa underkläder på tork, med sjön alldeles intill. Här ligger Sveriges första och enda tvätterimuseum.
Olle Magnusson är föreståndare på Hagalunds Tvätterimuseum. Under åtta tillfällen per år får allmänheten komma på besök. Nästa gång är redan nu på söndag den 24 november. Men denna kyliga och soliga onsdag har Farsta pensionärsförening, SPF bokat in ett särskilt gruppbesök.
– Jag misstänkte att det här är något utöver det vanliga, säger Monica Nordenberg som med stor nyfikenhet följt med på föreningens utflykt.
Det var en låda med fotografier från förra sekelskifte som väckte Olle Magnussons intresse till liv. De tre små 1800-talshusen i trädgården på Masmovägen hade varit ett gammalt familjetvätteri. Han började gräva i historien.
Det är en idyllisk plats på Hagalunds Tvätterimuseum. Foto: Sara Tingström
Olle Magnusson berättar att familjen Johansson flyttade in 1905 för att starta sitt familjetvätteri. I Huddinge försörjde sig de flesta på denna typ av verksamhet. Det var en dagstur med häst och vagn in till Stockholm för att lämna ren tvätt och hämta ny smutstvätt. Mangelbodar och strykinrättningar fanns inne i stan men tvätten skickades ut landsbygden. Inkomsten för stadstvätt var ca 30 öre/kilo.
När muséet öppnade 1994, fanns tvättvinden kvar men ingenting annat. Olle Magnusson berättar att allt som finns idag är ihopsamlat, många kommer förbi och skänker saker, ibland gör han loppisfynd eller hittar grejer på Tradera.
– Det är svårt att veta vad man letar efter, men vi har ingen torktumlare, det skulle jag vilja ha, säger Olle Magnusson.
Olle Magnusson är mån om att upplevelsen blir genuin när det kommer grupper på besök. Grytor med vittvätt står varma, han sköljer kläderna i sjön och dunkar på dem med klappträt. I museet finns olika modeller av tvättmaskiner, tvättbrädor och manglar. Det blir en historisk resa genom 1900-talets tvätttekniker och metoder.
Olle Magnusson sköljer kläderna i sjön och dunkar på dem med ett klappträ. Foto: Sara Tingström
Vi kommer in i ett rum fyllt av strykjärn i flera modeller och storlekar, strykjärnsspisar och strykjärnsställ. Dessutom finns det bevarade tvättmedelsförpackningar.
- Här finns det strykjärn, det är en samling som vi till största del har köpt, säger Olle Magnusson.
Men vissa andra fynd är hittade på de mest oväntade platserna.
– Slipsstrykjärnen hittade jag i en sophög på vägen hit när jag cyklade från Huddinge, säger Olle Magnusson.
Samlingen med strykjärn imponerar besökarna. Foto: Sara Tingström
Familjetvätteri erbjöd sin service även på vintern. Då låg familjen Johansson i isvaken för att kunna tvätta lakan och kläder. På torkvinden fick kläderna hänga ett par dagar för att till slut bli torra. Idag försöker Olle Magnusson och hans familj att gestalta precis hur det gick till med isbyk och den 16 februari 2020 är det möjligt för allmänheten att uppleva det.
– Till isbyken kommer det mycket folk, då hjälper min familj till att väcka familjetvätteriet till liv med dådtidens kläder, säger Olle Magnusson.
Tvätteriet är idag en viktig verksamhet för Vårby-Fittja hembygdsförening. De flyttade in i de tre husen för 25 år sedan. Byggnaderna på tomten ägs av kommunen, som hjälpte till med upprustning. Föreningen försöker få variation för att gamla besökare ska vilja komma tillbaka. De anordnar även konstbyk i september med trädgårdsutställning på temat tvätt. Då kommer ungefär 100-150 personer.
Dagens besökare verkar vara nöjda med rundturen.
– Det här var något helt unikt, vilken entusiasm att varit verksam så länge. Det är beundransvärt, säger Monica Nordenberg.